2011. április 8., péntek

Az Emberszeretet világnapja


Április 8. Az Emberszeretet világnapja

Márai Sándor: Füveskönyv
(részlet)
Az élet értékéről

"Ember módra élsz, ha igazságosan élsz. Ha minden cselekedeted és szavad alján a szándék van: nem ártani az embereknek. Ha megkísérled – feltűnés és hiú szerep nélkül – segíteni az embereknek. Néha csak azzal, hogy nem hallgatod el az egyszerű igazságokat. Néha csak azzal, hogy nem mondod tovább, amit mások hazudnak. Néha csak azzal, hogy nem mondasz igent, mikor mindenki kiabál: „Igen, igen!” Egy életen át, következetesen, nem beleegyezni abba, ami az emberek hazugsága, nagyobb hősiesség, mint alkalmilag hangosan és mellveregetve tiltakozni ellene."

Április nyolcadikát az „Emberszeretet világnapjaként" tartják számon. Eredetéről ellentmondásos információk láttak napvilágot.

Természetesen ez nem jelenti azt, hogy egyetlen napon kellene bepótolnunk azokat a mulasztásokat, melyeket a mindennapok során elszalasztunk. A szeretetet, a toleranciát és az elfogadást naponta gyakorolni kellene. (!!!) A szeretet minden ember számára mást és mást jelent, hivatalos meghatározás szerint nem más, mint a másik ember vélekedésének, gondolatainak, álmainak tisztelete, együttérzés a hibáiban, és az az elv, hogy kisebb áldozatot hozunk azért, hogy neki ne kelljen nagyobb áldozatot hoznia.

A mai napon igyekezzünk nagyobb figyelmet szentelni embertársaink problémái iránt, hallgassuk meg őket, ha hozzánk fordulnak segítségért. Önzetlenül, gyakoroljunk türelmet és toleranciát, legyünk megértőbbek a körülöttünk lévőkkel, és igyekezzünk valami jót tenni úgy, hogy ezért semmit nem várunk cserébe.




A szeretet ereje láthatatlan, de hatalmas!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése